#GMM18: Een magische editie!

Vier dagen lang het beste serveren van wat de metalwereld te bieden heeft: de XL-editie editie van Graspop Metal Meeting 2018 gaat de geschiedenisboeken in als de meest succesvolle ooit. Niet alleen op vlak van publieksaantallen – het bordje ‘sold out’ hing al een paar weken aan de loketten – ook de meer dan 100 bands speelden de zoden uit de weide.

Zondag familiedag, het is op Graspop Metal Meeting niet anders. De zon toonde eindelijk haar gelaat en de affiche oogde andermaal veelbelovend. Vier dagen feesten kruipt stilaan in de kleren en dat zorgde vandaag voor een rustige aanloop naar de toppers toe. Tot enkele grofgebekte heren uit Los Angeles het commando overnamen. Powerflo knalde de deur met bravoure open. Een fijn weerzien met onder meer Biohazard-gitarist Billy Graziadei en de Belg Christian Olde Wolbers op basgitaar, maar toch gaan de honneurs naar een beresterke Sen Dog – ja, die van Cypress Hill. Een gedreven Billy Talent vormde de brug naar een topprestatie van Body Count met zowat de hele familie Ice-T in de hoofdrol. Zelf Ice-T’s tweejarige dochtertje zong mee op “Talk Shit, Get Shot”. De collega’s van Powerflo stormden gezwind het podium op om “Cop Killer”, tot in de uithoeken van de weide luidkeels meegebruld, kracht bij te zetten. Limp Bizkit kreeg dan weer de handen op elkaar bij het jonge(re) publiek. Sen Dog bleek amper van het podium te branden, want ook hier dook de rapper op om zijn eigen hit “Insane In The Brane” mee te zingen. Hollywood Vampires, de all star band met Alice Cooper, Aerosmith-gitarist Joe Perry en … filmster Johnny Depp, kreeg een open doekje en met Judas Priest, ‘godfather’ Ozzy Osbourne en A Perfect Circle als kers op de taart sloot #GMM18 in grootse stijl af.

Hoogtepunten opnoemen is een bijna onbegonnen werk. Toch halen we er graag enkele uit. De zanger van Avenged Sevenfold die het concert stillegde om een onwel geworden fan te helpen evacueren, Volbeat die een naar de keel grijpend eerbetoon bracht aan de pas overleden Vinnie Paul en onze eigen Diablo Blvd. die op een onchristelijk vroeg uur de fans al meteen massaal aan het zingen kreeg. Ook Powerwolf is een echte publieksband geworden, net als Rise Against en Shinedown wiens zanger doodgewoon het publiek indook. Ook een pluim voor Dirk Verbeuren, de Belgisch drummer die Megadeth naar een topprestatie stuwde. De headliners bevestigden dan weer hun status met enkele uitstekende concerten. Guns N’ Roses op donderdag, Iron Maiden en Parkway Drive – hou die band in het oog! - op vrijdag, Volbeat en Marilyn Manson op zaterdag en de ‘Prince Of Darkness’ Ozzy op zondag, geen enkele band stelde teleur.

Graspop Metal Meeting is al jaren een internationaal gewaardeerd festival, maar deze editie sloeg alles. Bezoekers uit niet minder dan 91 landen vonden dit jaar de weg naar Dessel. Uiteraard spannen de Belgen de kroon, maar de Nederlanders en de Duitsers zitten hen stilaan op de hielen. Ook de Britten en de Fransen stonden dit jaar in grote getale op de weide. Israël, Noorwegen, Zweden, Ierland en Zwitserland vervolledigen de top 10 van de landen. Ook van buiten Europa maakten tal van metalheads de oversteek naar de Stenehei in Dessel.  

Ten slotte wil de organisatie graag een woord van dank richten tot de talloze mensen die zich dagenlang inzetten om van dit festival een rimpelloos succes te maken. Security, politie, toogpersoneel, cateringmensen, het Rode Kruis en vooral de ‘stille’ medewerkers. Je hoort ze niet, het publiek ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Zonder hen is dit hardmetalen topevenement niet mogelijk.

“GMM 2018 was magisch”, kijkt festivalpromotor Peter Van Geel tevreden terug. “Topbands en een toppubliek én, ook belangrijk: amper tot geen incidenten. Het was een fantastische editie, een XL-editie waardig.”

Tot volgend jaar! #GMM19 vindt plaats van 21 tem 23 juni 2019!