Metalfans ontbinden hun duivels!

De tricolore kleuren voerden de hoofdtaan op de weide op deze derde festivaldag. Niet alleen de doelpunten maar ook de muzikale hoogtepunten lagen vandaag voor het rapen.

De heren van Backyard Babies schudden iedereen wakker met een klad rock-n’-roll om U tegen te zeggen. Zweden voerde de hoofdtoon deze morgen met ook de potige dames van Thundermother die rond de middag in de Metal Dome al voor een eerste hoogtepunt tekenden. Ondertussen pakten de Poolse band Batushka de Marquee in met een bevreemdende, maar fel gesmaakte mix van Russisch-orthodoxe gezangen en snoeiharde black metal.

Religie en metal is nooit een evidente combinatie geweest. Alhoewel. De heren en dames van Skillet mogen dan wel devoot hun handjes vouwen, op het podium knalden ze de ene bal na de andere binnen. Accept belichaamde dan weer de essentie van heavy metal. Strak, puntig, beter gezongen dan ooit en met een attitude die de weide met opgeheven vuisten achterliet. Arch Enemy? Je moet van brullende wijven houden, maar het muzikale vakmanschap van de Zweden staat boven kijf. Ook Zweeds: Marduk, dat al bijna 30 jaar compromisloze black metal speelt en opnieuw borg stond voor ziedende taferelen voor (en op) het podium.

Een opperbeste sfeer ondertussen op de weide. België had op het WK voetbal Tunesië in de vernieling gespeeld en veel bands jutten de fans op met de uitstekende uitslag. Kreator zette dat kracht bij met een vernietigende raketaanval. Geen nucleaire lading, maar de batterij thrash bommen trof evengoed doel. Dave Mustaine mag dan bij momenten klinken als een nors knabbelende hamster, muzikaal onderstreepte de band haar onmiskenbare invloed op het speed metalgenre.

Veel fans hebben twijfels over de komende jaren. Wat als de headliners van vandaag – toegegeven, toch behoorlijk oudere bands – verdwijnen? Paniek is overbodig, na het overtuigende concert gisteren van Parkway Drive gisteren gaven de Denen van Volbeat nog maar een keer hun visitekaartje voor de toekomst af. “Seal The Deal”, we tekenen met veel plezier.  

De tijd gaat snel. Morgen, zondag, is alweer de laatste dag van een spetterend metalweekend. Maar we gaan er zoals gewoonlijk uit met een ‘bang’! Body Count, Hollywood Vampires, Judas Priest en de ‘Godfather of Metal’ Ozzy … Het leven in Dessel kan fijn zijn.